Plnohodnotné jídlo,které potěší mě i děti se může na první pohled zdát jako oříšek. Překvapivě není. Novým chutím je někdy třeba přivyknout, ale zpravidla se rychle ujmou. Navíc příprava a vaření bývá do hodinky.
Postup:
Oloupejte a rozsekejte zázvor v ručním mixéru, přidejte cibuli a také nasekejte. Nakrájejte kuře na kousky. Na vybraném oleji osmahněte směs cibule, zázvoru a česneku. Pak přidejte 2 čajové lžičky kari koření a osmahněte na oleji. Pak teprve přidejte kuře a osmahněte. Pak přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, podlijte troškou vody (jen aby se nepřipeklo), zakápněte sojovkou a zakryjte pokličkou. Nechte dusit. Mezitím si postavte rýži. Jakmile maso i mrkev změknou (cca 20 minut), sundejte ze sporáku a nechte lehce zchladnout. Pak vlijte kokosové mléko a zamíchejte. Už nevařte, jinak se srazí. My podáváme ještě s čerstvou zeleninou (paprika, salát…).
Funguje i vegetariánská verze. Místo masa dáváme více zeleniny (zelné lusky, květák, mrkev) a na konci přidáváme osmahnuté tofu (potřebná bílkovina).
Zpravidla kupujeme celé stehno a nebo paličky. Peču hodinu zavřené na 200 ˚C a pak odkryté ještě cca 20 minut (kvůli kůrčičce). Pokud máte nádobu přeplněnou, je třeba čas prodloužit. Obvykle kombinujeme s rýží nebo pohankou.
Postup:
Připravuje ve wok pánvi. Nejprve osmahnout cibulku, případně česnek, poté přidat mleté maso a předsmažit. Mezitím nastrouhejte řepu na hrubém struhadle. Jakmile bude mleté maso již „hnědé“, přidejte do pánve řepu a zamíchejte. Nakonec přidejte šalvěj. Vaří se pod pokličkou cca 20-30 minut. Ke konci můžete nastrouhat kousek sýra. Opražte slunečnicová semínka na pánvi s trochou oleje a solí. Servírujeme s čerstvou zeleninou (salát, okurka, nastrouhaná mrkev, rajčata…). Směs s řepou posypeme slunečnicovými semínky.
Postup:
Rozsekaný zázvor, cibuli a česnek osmahnete na oleji. Poté přidejte čočku a též osmahněte. Přidejte vodu. Hrnec kontrolujte, protože červená čočka má tendenci přijímat hodně vody. Uvařením zežloutne. Nakrájejte rajčata na měsíčky a vhoďte do hrnce. Přidejte koriandr. Průběžně přilévejte vodu. Přibližně po 30 minutách vznikne jakási hustší kaše (to už bude červená čočka roz-vařená). Osolte, přidejte ještě koriandr, vmíchejte chilli. Nechce lehce odpočinout a pak podávejte s rýží a zeleninovou oblohou.
Tento recept je tak jednoduchý, že se vždy bojím, jestli jsem něco nezapomněla a zda to bude chutnat. Tak se nelekněte. Lze různě variovat.
Postup:
Nastrouhejte nahrubo cuketu. Poté ji dejte na rozpálený olej, lehce podlijte vodou. Osolte (pozor cuketa pustí ještě dost vody), přikryjte pokličkou a nechte změknout. Servírujte s těstovinami dle výběru. Někdy nechám pár kousků cukety a osmahnu na pánvi s trochou soli a zdobíme talíř. Lze rozšířit i o rozsekanou mrkev/cibuli/celer/petržel… Cibuli osmahněte předtím než tam dáte zbytek. Vše ostatní lze dávat s cuketou. Jako příloha opět nechybí zelenina. Máme rádi rajčata.
Zdroj fotografií u jednotlivých jídel je pixabay.com. Většinou totiž naše jídla dříve sníme než si vzpomenu, že bych je ráda vyfotila. Recepty jsou nicméně originální. Úvodní fotografie je z domácích zdrojů.