Příroda je prostě mocná čarodějka a mám pocit, že se nám snaží svá tajemství předat po kvítkách. Mezi první jarní byliny patří sedmikráska chudobka. Zdá se křehoučká, ale tahle rostlinka, když to na ni přijde, umí prorazit i asfalt. Nebude tedy náhoda, že s touto energií patří mezi byliny, které podporují činnost jater a žlučníku. Tedy orgánů, kterým tradiční čínská medicína připisuje emoce jako vztek, agrese a hněv. Já ze sedmikrásky tvořím sedmikráskový sirup. Jak na něj a co s ním?
Sedmikráska chudobka: Spolehlivá léčitelka
Sedmikráska obsahuje řadu zajímavých látek, mezi ty zásadní
patří hořčiny, silice, saponiny a sliz. Dále třeba kyseliny (mezi známe třeba
laurová, linolová či tříslová), terpentoidy, fytosteroly, apigenin či
flavonoidy. Díky nim jsou jí v tradičním bylinářství připisovány zajímavé
účinky.
Působí na správnou činnost jater a žlučníku, resp. přispívá ke zvýšení látkové výměny v játrech, žlučníku a slezině = součást jarní detoxikace.
Podporuje odkašlávání, odhleňuje.
Vhodná při nachlazení či horečce.
Působí při zimnici.
Ulevuje při bolestech zubů.
Vhodná při onemocněních dýchacích cest i chronického charakteru.
Je močopudná, odvodňuje – podporuje činnost ledvin.
Upravuje trávení, má lehce projímavý účinek.
Působí na zdraví očí.
Pomáhá vstřebávat vápník! Vhodná tedy i jako součást terapie osteoporózy.
Ulevuje u bolestivé a silné menstruace.
Sedmikráskový sirup za tepla
Existuje opět i varianta za studena, ale já osobně jsem na
ni příliš netrpělivá. Takže si hlídám teplotu a sirup dělám za tepla. Jak na
něj?
Na cca litr sirupu potřebujete 4–5 hrstí (dospělého člověka) květu sedmikrásky. Trhá se květ i se stopkou, do cca 2 cm, a to když je plně rozvinutý (tedy brzké odpoledne) a za sucha.
Rostlinky zalijete cca 1,5–2 litry vody, přivedete k varu, ztlumíte a pak povaříte cca 10–15 minut.
Odstavíte a necháte macerovat minimálně 12 hodin.
Druhý den slijete přes sítko či pláno a vymačkáte zbytky z květů.
Vsypete ca 1 kg cukru a šťávu ze 2 citronů a pomalu vaříte. Voda se postupně vypařuje, až zůstane sirupová konzistence.
Horký sirup slejte do připravených čistých sklenic na víko a otočte dnem vzhůru.
Po otevření skladujte raději v lednici.
Z tohoto sirupu nejčastěji děláme šťávu do školy.
Sedmikráskový sirup trochu mate tělem. První ochutnání je zvláštní sladká jemnost,
která za chvíli dá tušit ten obrovský potenciál.
Sedmikráska chudobka: Sedm kvítků denně
Sedmikrásku si můžete utrhnout i na procházce. Ideálně ne úplně
na cestě nebo na místě, kam chodí venčit psy celé okolí. Na podporu těla údajně
stačí sníst 5–7 kvítků denně, někteří doporučují až 15 kvítků. Chutnají lehce
nahořkle, ale s příjemně kyselo-sladkým nádechem.
Mezi další dobroty, které doma tvoříme patří hluchavkový sirup, pampeliškový sirup a o něco později bezový sirup nebo celoročně zázvorový sirup. Letos zkoušíme ještě tinkturu z květu hluchavky a tinkturu z jehněd břízy. A jaké další bylinky u nás nesmí chybět: to se můžete dočíst v mém předchozím článku Moje cesta ke koření, ze kterého se staly bylinky.
Tip na závěr: Sedmikráska, podobně jako jitrocel dokáže fungovat jako první pomoc při škrábancích a zraněních. Jednoduše stačí rozemlít (ideálně rozkousat, aby byly obsaženy i sliny) listy a přiložit na ránu.