Sirupy jsem si vždy spojovala zejména s jarními bylinami a poté s podzimními plody. Tak nějak mi uniklo, že sirup lze ve své podstatě vytvořit z čehokoli, co má nějakou šťávu. A to jahody fakt mají. Takže jak si udělat jahodový sirup?
Co vám v receptech neřeknou
Protože to pro mne byla premiéra, jala jsem se zkoumat možnosti. Ve finále jsem zkombinovala zkušenosti z bylinných sirupů s návodem na jahodový sirup. Mezi zásadní považuji to, že jahody jen „nespařím“, ale ca 1,5 hodiny pomalu vařím (nebublá to). Pohrála jsem si také s poměry, protože jsem nechtěla mít za výsledek ochucený cukr, ale jahodový sirup. Takže, co byste měli vědět?
Jahody nemixujte, fakt to jde protlačit přes plátno ještě hůř ,než si dokážete představit.
Mnoho lidí doporučuje použít šťouchadlo na bramborovou kaši místo krájení. Buď nemám sílu nebo mám blbý šťouchadlo nebo nevhodné odrůdy jahod. Tento pokus se nezdařil. Prostě jsem je nakrájela.
Na co se rozhodně připravit je množství fyzického odpadu, který se navíc bude odmítat oddělit od plátna.
Představu, že jahody elegantně promačkáte přes sítko lžičkou opustíte asi po 10 minutách zoufalých pokusů tuto vizi naplnit.
Budou vás pálit ruce, obsah musíte vymačkat horký. Ne vroucí, ale horký dost na to, abyste si ruce foukali (mávat se neodvážíte, jste totiž celí od jahod) a používali u toho hodně jadrných výrazů.
Ano, vyplatí se to mačkat rukou, šťávy je tam fakt hodně. Vězte, že objevíte nové a novější způsoby, jak šťávu z horkých jahod dostat.
Budete hooodně špinaví, protože navzdory všemu, co jste se pokusili ušpinit místo vás, ruce jsou na mačkání šťávy skrze plátno zkrátka „the best“.
Hlavně se nenechte odradit. Byla u toho legrace a sirup je fakt vynikající. Při třetím sirupování už se rozhodnete zničit staré rukavice do trouby.
Jahodový sirup: co potřebujete
Na ca 2 litry sirupu potřebujete:
1,5 kg jahod (nakrájet, nemixovat)
300 ml vlažné vody (převařila jsem vodu a nechala lehce odstát)
Třtinový cukr (určitě lze použít i klasika, neměla jsem)
Kyselina citronová (na toto množství ca 1 lžička)
Šťáva z 1 citronu (bacha na pecky, minimálně byliny mají tendenci hořknout)
Jahodový sirup: postup
Omyjte a rozkrájejte jahody. Doporučuji nemixovat, špatně se pak protlačuje sítkem.
Vlijte vlažnou vodu a pomalu vařte, resp. zahřívejt ca 1,5 hodiny, aby jahody pustily šťávu a hooodně změkly.
Průběžně sundavejte pěnu.
Očekávaná fáze přecedit. Já používám sítko, které vyložím plenou. Nad nový čistý hrnec sítko položím a postupně tam vlívám jahody a statečně cedím. V první fázi používám lžíci, pak jednoduše jakoukoli taktiku, kterou dostanete šťávu z jahod do hrnce. Rozhodně nesundávejte plenu/plátno, jinak tam budete mít kousky jahod.
Jakmile jste spokojeni, resp. máte pocit, že jste vymačkali vše co lze, přisypte do vymačkané šťávy cukr a trochu kyseliny citronové.
Povařte ca 5 minut (já na posledních pár vteřin vyšoupnu teplotu výš, aby se mi
Nalijte finální jahodový sirup do připravených čistých sklenic. Já používám skleněné se špuntem nebo menší zavařovačky. Vymyju je a pak ještě vypláchnu trochou vodky.
Zavařovačky to zvládají i mimo lednici (prostě se zavařily), sklenice neriskuji a mám v lednici. Po otevření mám v lednici jakoukoli variantu.
TIP: Pokud nebudete dost odvážní vymačkat šťávu opravdu do mrtě, použijte jiný hrnec, zbavte se plátna/pleny (zkrátka toho, přes co to drtíte) a protáhněte to jen sítem. Do šťávy s kousky jahod pak vedle cukru a trochy kyseliny citronové nalijte něco rumu a vězte, že tuhle sladkou pochoutku budete klidně jíst lžičkou.
Jahody na mnoho způsobů
Ochutnat můžete i recept na jahodovou marmeládu, s minimem cukru a hlavně bez zbytečných chemikálií. Jen sníst se musí po otevření rychle (ehm, jako by tomu bylo někdy jinak).
Letos jsme zkoušeli také jahodovou zmrzlinu bez zmrzlinovače. Oslnila nás, a ty drobné krystaky ledu, které navzdory všemu míchání vznikly vlastně ničemu nevadily.
Báječným bonusem jsou sušené jahody, které lze mlsat, když víte, že nemáte mlsat. Krásně křupou a hlavně naprosto famózně voní. Důležité je však sáhnout po lokálních jahodách, nikoli těch, co mají jen jahodový design.