Domácí zapečené vločky – klasická i bezlepková verze
Domácí pečené vločky jsou malou, zato chutnou kalorickou bombou. Vznikly u nás vlastně omylem, a to, když přes veškerou snahu nedržely domácí zapečené flapjacky pohromadě. Potkalo se to se to navíc se skutečností, že nám příliš nechutnají „křupavé“ vločky, které se běžně prodávají v obchodech. Rozsypané flapjacky tak získaly nové uplatnění.
Výhodou je, že jsou pokaždé s překvapením. Skvělé také
je, že lze udělat i bezlepková verze. Stačí jen sáhnout po bezlepkových
ovesných vločkách (jsou k dostání v bio obchůdcích, obchůdcích se
zdravou výživou nebo ve větších supermarketech v bezlepkové sekci, dokonce
sekané a celé). Variantou jsou i pohankové vločky. Pozor, ty příliš nesají,
proto výsledek není tak chutný. Také se nedejte zmást reklamou. Velmi chutné a
v poměru cena–výkon zatím nejlepší jsou ovesné vločky od BioNebio, kdy se
cena za 500 g vloček pohybuje do 60 Kč.
Recept na domácí pečené vločky
cca ½ balíčku červených vloček Emco
nakrájené ořechy všeho druhu (jen vlašské
obvykle nahradíme pekanovými), mandle, semínka (slunečnice, dýňová, lněná…) –
nedoporučuji ořechy sekat, lepší jsou nakrájené
sušené ovoce (osvědčily se brusinky, nakrájené
fíky, datle nebo papaya)
plátky sušeného kokosu (sekaný má tendenci se
připalovat)
1/3–1/2 másla
4–5 lžic řepkového nebo slunečnicového oleje
med/javorový sirup (4–5 lžic)
2 lžičky skořice
Postup
V misce smíchejte vločky, semínka, ořechy, sušené ovoce dle výběru. V rendlíku rozehřejte máslo, do kterého přidáte olej (slouží jako prevence toho, aby se máslo nepřipalovalo), poté vmíchejte skořici a 4–5 lžic medu či javorového sirupu. Med lépe dělá hrudky, javorový sirup je chuťově příjemnější. Záleží tedy na preferencích. Nechte vše spojit a pak pomalu vmíchejte do suchých ingrediencí tak, aby byly všechny vločky namočeny. Nechte chvilku „odpočinout“, aby se vločky skutečně nasákly. U bezlepkové verze klidně déle. Poté dejte na plech vystlaný pečícím papírem tak, aby byla vytvořena souvislá vrstva, ne však vyšší než cca 1,5 cm. Peče se v předehřáté troubě cca 10 minut při teplotě 180 °C. Poté přidejte kokos, lehce vše promíchejte a pečte ještě 2–3 minuty. Vyndejte a nechte vychladnout. Skladujte v plastových nádobách s víčkem, tak tato dobrota zůstává dlouho křupavá.
Domácí ovesné vločky u nás jíme s farmářským jogurtem,
případně s kokosovým či mandlovým mlékem (nápojem). Lépe vynikne chuť než
s klasickým kravským mlékem.
Tipy na závěr, aby se vločky povedly
Kokos vmíchejte až jako poslední (stačí pár minutek), jinak zhořkne a připálí se.
Pokud sušené ovoce nakrájíte, zpravidla ještě zkaramelizuje.
Jestli chcete použít vlašské ořechy, doporučuji je nejprve namočit přes noc. Jsou křehčí a ztratí svou hořkost.
Ořechy nekrájejte příliš najemno, jinak se spálí.
Pozor na délku pečení
Že jsou vločky hotové poznáte, že jakoby zrůžoví. Dokud
nevychladnou na určitou teplotu, jsou pořád zdánlivě měkké a světlé. Nenechte
se tedy zmýlit a pečte maximálně 13 minut celkem, protože vločky ještě „dojdou“
na horkém plechu po vyndání.