Pokud nechcete k obědu chleba s máslem a studený párek, pak se připravte na to, že pro nachystání jídla potřebujete minimálně hodinu, spíš víc. Jestliže jste zvyklí jíst kolem půl jedné, pak přípravu zahajujete něco po jedenácté. Proč oběd nepodceňovat a investovat čas i úsilí do organizace domácnosti a jídelníčku?
Osobně znám jen velmi málo žen, které neřeší svou váhu. Já sama mám ráda, když v kalhotách mohu dýchat a nebojím se o jejich švy. Ačkoli je to klišé, je jídlo skutečně jednou z cest, jak si váhu udržet. Existuje samozřejmě mnoho směrů, jak k výživě přistoupit. Různé stravovací „náboženství“ beru jako inspiraci. Nevěřím totiž, že existuje univerzální cesta. Tak jako život je individuální sbírka našich zkušeností kombinovaná s našimi danostmi, tak i potravinový mix by měl kopírovat naše momentální potřeby a stav.
Většinou víme, co jíst nebo alespoň, co bychom chtěli jíst. Málokdy se však dokopeme k tomu, alespoň já to tak dlouho měla, že to realizujeme. Končíme pak u rychlovek a zaběhnutých menu, která nám energii a už vůbec ne štíhlou linii nedodají. Mým osobním objevem bylo: když jsem doma mohu experimentovat. A když se to nepodaří podle představ? Nic jiného stejně není.
Univerzálním kuchyňským vybavením se stala pánev. Jedna menší, druhá větší. Právě v nich lze udělat spousta zdravých dobrot. A nemusí být smažené! Pánev lze totiž rozšířit o pokličku. Mnoho kuchařek jistě protočí panenky, že to je přeci jasné, ale pro mne to byl úplně nový vesmír. Chápejte, omáčka se nemusí dělat v hrnci. Omáčka se dokonce nemusí zahušťovat. Omáčka může být na sladko, protože existují například švestky nebo sušená rajčata. Omáčka například vůbec nemusí být, i když je za přílohu rýže! A pozor, z rýže nemusí být jen rizoto! A tak jsem objevila pánev.
No jasně, že čerstvá je zdravější, plná vitaminů a kdejaké blahodárné částice. Jenže získat čerstvou zeleninu někdy znamená ztrátu cenných minut, které během dne prostě nemáte a mít nebudete. Místo zeleniny se pak na talíři objeví prázdno. A ta vláknina opravdu ve stravě chybí. Takže nastoupila zelenina mražená. Pokud mám „bio záchvat“, nakoupím pěkně čerstvou v kilech a strávím báječné odpoledne jejím čištěním, krájením, pytlíčkováním a zamrazování. A pak už jen tahám. Pokud mám stav „uhnaná matka“, pak jednoduše sáhnu po mraženém standardu z nějakého obchoďáku. V mrazáku nechybí. I jako nouzovka s vajíčkem k večeři pořád lepší než kopa seschlých sacharidů v podobě chleba… I zde se zkrátka vyplatí trocha organizace domácnosti a jídelníčku.
Vařit hovězí je záležitost půl dne. Pokud máte samozřejmě nějaký rychlý hrnec (pak je to otázka pár hodin) a nebo naopak pomalý hrnec (pak je to otázka několika dní). Jsme masožraví, proto hovězí do našeho jídelníčku patří. Mně se však osvědčilo udělat rovnou jídla dvě. Ne kyblík jednoho, ale například rajskou a guláš, případně ještě vývar jako bonus. Může se to zdát jako luxus, ale víc času mě to nestojí a pochutnáme si hned dva dny. A co víc, další den nemusím vařit!
K mému překvapční se ukázalo, že řada zdravých věcí je použitelných a chutných. Inspiruji se ráda nejen na internetu, ale i zkušenostmi ostatních matek. Ne všechno se mi povede a na druhou stranu jsme díky řadě omylů objevili chutná jídla. Do života tedy vstoupili potraviny jako pohanka, jáhly, cizrna, mandlová mouka, řada bylin a koření, jídla bez cukru nebo s různými jeho variancemi, obilné kaše k snídani a zejména ořechy a skutečně hořká čokoláda. Občas sáhneme po netradičním chlebu. Nežijeme však „jen“ podle trendů. Nepohrdneme jitrnicí se zelím ani svíčkovou. Jen na našem stole nejsou tak často.
Intuice je skvělá věc, ale ohledně rodinného oběda, obzvlášť pokud máte doma i manžela se příliš nevyplácí. Je to právě organizace jídla, která vám zabere „nejvíc“ času. Dejte si tu práci. Nemám sice nástěnku, ale představu v hlavě držím. Podle toho i nakoupím. Moje nákupy už deset let vypadají, že se chystá konec světa. Nakupuji totiž skutečně na 3-4 dny. A je toho celý košík. Ne troška. Celý košík. Různorodost široká.
Zatímco, když jste doma „jen“ o víkendu je možnost si s jídlem vyhrát, během týdne na velké vyváření času příliš nezbývá. Naučila jsem se také nevystřílet všechny trumfy do jednoho jídla. Jednoduché chutě dají často vyniknout samotné surovině. Mezi geniální záležitosti patří například cuketa nebo dýně. Během relativně krátké doby z nich dokážete vyrobit opravdu hodně věcí. Špagety, omáčku, grilovanou verzi a nebo oblohu, zahustit omáčku, vytvořit omáčku… Například dýňové noky jsou velmi oblíbené.
Během přípravy jídla jsem se naučila dělat spoustu dalších věcí. Například poslouchat přednášky, které mne zajímají, věšet prádlo a nebo naopak sundávat prádlo, myju nádobí a nebo cvičím. Takové výpady u plotny, stoupání na špičky a nebo unožování dokáže zapotit a posílit. Když u vaření nedělám nic, připadám si, že vlastně relaxuji. I to se mi občas podaří. Třeba si vypiju teplý čaj nebo sklenku vína!