Recept na oběd a večeři: Rychle, chutně, vyváženě

Život doma nabídl řadu nových chutí, variant a možností. Z jednoho kusu potraviny umím vykouzlit různé verze jídel, podle toho, jak moc mám na něco chuť. Základem našeho jídelníčku je rozmanitost a hravost. Nebráním se tedy žádným typům potravin nebo přístupům. Ráda se inspiruji. Přestože se některá jídla u nás vyskytnou méně často, patří tam. Tentokrát jsem vybrala takové, které se dají použít s lehkou obměnou na oběd i večeři.
Vepřová krkovice na cibuli a kmínu

Protože život doma podle mne nelze přežít na jednostranné stravě, zařazujeme občas i vepřové a hovězí. Velmi oblíbený recept na oběd a večeři je vepřová krkovice na cibuli a kmínu, který se hodí nejen s bramborem, ale případně k večeři se zeleninovým salátem. Příprava je navíc velmi jednoduchá. V zásadě se to tvoří samo. Recept je pro 4 lidi. Obvykle ale dělám více masa, které pak využiji právě k večeři.
- 800–1 000 g vepřové krkovice v celku
- 2 střední cibule
- Sůl, pepř, mletý kmín
- Olej dle výběru
Postup:
Vyndejte maso z ledničky alespoň hodinu před tím, než s ním začnete operovat (je poté křehčí). Rozpalte olej na pánvi a rychle krkovici osmahněte ze všech stran, aby se maso „uzavřelo“ a zůstalo poté šťavnaté. V zapékací misce s víčkem si připravte směs oleje a koření. Přisypte na měsíčky nakrájenou cibuli (menší by se zbytečně spálila). Maso poté v této směsi obalte. Nemusíte podlévat, z masa se většinou vypeče dost výpeku. Troubu vyhřejte na 200 °C a maso zde nechte 60 minut v uzavřené nádobě péct. Ideálně neotvírejte. Poté maso vyndejte, rozmixujte výpek do hladké „omáčky“ a krkovici nakrájejte. Omáčku nemusíte zahušťovat. My máme rádi s vařeným bramborem a zeleninovou oblohou.
Recept na oběd a večeři: Černá čočka, beluga s tofu a dýní

Naše rodina je luštěninová, takže čočka, hrách, fazole či cizrna je součástí běžného jídelníčku. Velmi oblíbený recept na oběd a večeři je černá čočka – beluga, která někdy zastává funkci přílohy, jindy hraje hlavní roli. Málokdy ji dáváme s masem, zato často s tofu nebo zeleninou.
- Čočka beluga – dávkuji 4 vrchovaté polévkové lžíce na dospělého, 3 na děti
- ¾ dýně hokaido
- Tofu dle chuti – s dýní rádi kombinujeme přírodní s česnekem nebo chilli
- Cibule
- Olej
- Ocet (používám medový)
- Sůl, pepř, sušený česnek a zázvor
Postup:
Čočka beluga se nemusí namáčet. Jen ji properu a pak dám do studené vody v poměru cca 1:3 a pomalu vařím přibližně 20 minut a pak nechám dojít mimo sporák. Solí se až na konci, jinak se vytvoří tvrdá slupka a čočka je nepoživatelná. Mezitím připravím dýni. Nakrájím ji na měsíčky, které jednotlivě obalím ve směsi oleje soli, sušeného česneku a zázvoru a nechám péct v troubě na pečícím papíře (stejně jako čočka vychází cca na 20 minut). Vytvoří se krustička. Na pánvi si osmahnu cibulku a také tofu na kostičky. Cibulku poté vmíchám do čočky, osolím ji, přidám ocet. Servírujeme se salátem a zeleninou.
Recept na oběd a večeři: Černá čočka, beluga s tofu a zeleninou

- Čočka beluga – dávkuji 4 vrchovaté polévkové lžíce na dospělého, 3 na děti
- ½ hlavičky menšího květáku
- 4 větší mrkve
- 500 g předvařená červená řepa (ne ve skle, ale celá vakuovaná)
- Tofu dle chuti – například uzené
- Ocet (já používám medový)
- Čerstvá šalvěj a koriandr
- Sůl, pepř
Postup:
Čočka beluga se nemusí namáčet. Jen ji properu a pak dám do studené vody v poměru cca 1:3 a pomalu vařím přibližně 20 minut a pak nechám dojít mimo sporák. Solí se až na konci, jinak se vytvoří tvrdá slupka a čočka je nepoživatelná. Vedle na pánvi si připravím zeleninu. Nakrájenou mrkev a květák opražím na másle, poté lehce podliji vodou, osolím, přidám šalvěj a listy koriandru a nechám se potit pod pokličkou cca 10 minut. Poté přidám nastrouhanou červenou řepu, popepřím a ještě 10 minut nechám podusit. Zatím si připravím tofu na pánvi. Čočku dochutím (ocet, sůl). Jíme s čerstvou zeleninou.
Domácí hamburger

Výhodou tohoto jídla je, že děti poté spolehlivě odmítají fast foody. Domácí hamburger totiž chutná po masu, je zábava jej tvořit a člověk si pěkně pohlídá, co do něj dává. Tento recept na oběd a večeři se mění jen množstvím sacharidů. Zatímco při obědě se nebojíme hamburgerové housky (víme, že to spálíme), k večeři si masíčko dáme spíše se zeleninou a nebo několika brambory.
- Na cca 6 hamburgerů nám vystačí 750 g mletého hovězího masa. Opravdu se vyplatí „jen“ hovězí, není tuhé.
- Sůl, pepř, lžíce hořčice
- Plátek tvrdého sýra (máme rádi klasickou goudu)
- Zelenina dle výběru – nám se osvědčil ledový salát, rajčata
- BBQ omáčka, případně kečup nebo hořčice
- Vylepšit můžete zkaramelizovanou cibulí – nakrájíte cibuli na kolečka a osmahnete s trochou medu a oleje na pánvi s teflonovým povrchem.
- Housky na hamburgery (kupujeme ty větší).
Postup:
Mleté maso v pokojové teplotě smícháte se solí, pepřem a lžící plnotučné hořčice. Je třeba skutečně promíchat až do fáze, kdy se maso „nelepí“. Rukou uděláte větší placičky (přesahující dlaň) vysoké cca 1 cm. Smažíte na trochu oleji z obou stran. Bývá do 20 minut hotové. Na horké pánvi poté nechte opražit i housky, do kterých následně dáte hamburgery, sýr (lze narychlo rozpéct na masu v poslední fázi smažení), omáčku a zeleninu dle výběru, případně zkaramelizovanou cibuli. Servírujeme v housce s kopou zeleniny (řapíkatý celer, rajčata, salát, paprika…). Doporučuji do masa nedávat česnek ani cibuli, zbytečně se ochudíte za zážitek z masa. Tyto příměsi si nechte spíš na karbanátky z mleté směsi.
Recept na oběd a večeři: Sytá dýňová polévka

Dýně má v našem jídelníčku pevné místo. I díky tomu, že se dokáže svou chutí přizpůsobit tomu, jak se okoření. Stálicí je dýňová polévka, kterou různě oživujeme. Jako rychlý recept na oběd a večeři, který používáme verzi s doplněním bílkovin, aby nás i pořádně zasytila.
- ½ střední dýně hokaido (lze ale z jakékoli)
- 3 větší mrkve
- Lžíce másla
- Kari koření, sůl, pepř
- Slunečnicová nebo dýňová semínka opražená na másle
- Zakysaná smetana
- Tvrdý sýr dle výběru (nejlepší je parmazán, ale my se spokojíme i s nastrouhanou goudou). Alternativou je také opražené tofu.
Postup:
Nechte rozpustit máslo v hrnci a poté přidejte oloupanou a nakrájenou mrkve. Nechte opražit. Poté přidejte dvě lžičky kari koření, trochu soli a případně pepř (mletý). Nechte podusit a přisypte na kostičky nakrájenou dýni, promíchejte a zalijte vodou (ideálně horkou) tak, aby byla zelenina těsně pod vodou. Nechte vařit do měkka. Kdyby se voda příliš vyvařila, přilijte, ale zpravidla se nemusí. Zatím si vedle na malém množství másla opražte dýňová nebo slunečnicová semínka. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte tyčovým mixérem. Servírujeme s trochou zakysané smetany, posypané sýrem a opraženými semínky. Pokud je hlad velký, pak přidáváme ještě kostičky opraženého tofu.
Rychlý hermelín

Sýry máme rádi a pokud zrovna odněkud přiběhneme a nechceme se zaplácnout „jen“ něčím namazaným, hodíme pěkně na sucho na pánev hermelín a v pravidelných intervalech otáčíme. Že je hotový poznáme tak, že se uvnitř začne přelévat. Protože i brambory a kus zeleniny je u nás vždy přítomen, přihodíme je k tomu. Oběd či večeře jsou za pár minutek hotové.
Na další recepty můžete kouknout do článku Rychlá jídla z naší kuchyně.
Přerod v mé hlavě aneb intuice vs. analýza 1. 5. 2020

